‘Walaupun Ustaz Tinggal Saya Tapi Saya Ingat Tau’- Selepas Setahun Tak Berjumpa, Guru Sebak Sbb Pernah Belanja Blue Tick saje Pada Pelajar India Ini.

Tanggungjawab sebagai seorang pendidik bukannya sesuatu yang mudah. Guru ibarat ibu bapa kedua serta memainkan peranan penting dalam membentuk anak-anak supaya menjadi insan lebih baik. Individu ini berkongsi paparan skrin perbualannya bersama anak murid di whatsapp.

Tapi apa yang menariknya, murid tersebut berbangsa India dan berminat dalam pembelajaran bahasa Arab. Setelah setahun tidak berjumpa, baca perbualan mereka ini.

‘Tak pernah aku rasa syukur sebegini..’

Msg whatsapp

‘Terima kasih ustaz ajar saya..’

‘Dia masih ingat lagi apa perkataan yang aku ajar dulu..’

Benarlah Allah Hantar

Sumber: Twitter @kphrdude

Komen Netizen:

Layanlah kita. Mana tahu jadi asbab dia ucap kalimah syahadah. Bertambah lagi umat Nabi saw. Hidup kita ni kat mana2 pun berdakwah, sebarkan agama Allah. Baru Allah redha. – ustaz Ebit Lew

Memang cikgu tu Satu pekerjaan seumur hidup. Saya mengajar kelas darjah Satu dan empat pada tahun 1978. Sekarang murid2 saya sudah beranak pinak dan ada yang bercucu dah masih panggil saya cikgu.

Jujur aku cakap. Bangsa india sejenis manusia yang akan ingat jasa. Reti hormat orang lain. Better than chinese la senang cite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *